Jag har alltid älskat Szechuankökets kryddpalett och den kända kycklingrätten i synnerhet. Jag hittade det här smidiga sättet att ordna med tillgång på såsen, i en tidning på jobbet.
Den tillskrivs Restaurang Hong Kong vid Kronoplan i Stockholm och är omgjord för effektivitet av skribenten Eta Kroon. Receptet använder hela burkar och gör det mkt. lätt att frysa in såskoncentrat i 2portioners doser.
Szechuansås:
Varje deciliter koncentrerad sås späds vidare och räcker till 2 portioner.
14dl koncentrat:
1st burk hoisinsås (325-350ml)
1st burk bönsås (325-350ml)
1st burk sambal oelek (100g)
1.5dl chiliolja
1dl sesamolja
5dl vatten
14st engångsmuggar i plast (ca 1dl styck)
Gör så här:
Rör ihop samtliga ingredienser i en bunke. Fördela satsen i plastmuggarna eller burkarna. Ställ dessa på en liten bricka och placera i frysen i ett par timmar. Ta ut brickan, stoppa varje dos koncentrat i en fryspåse och förslut med plastklämma. Placera i frysen.
Tillreda såsen: (4 port.)
Det här är en snabb metod att färdigställa Szechuansås från koncentratet tillverkat ovan.
Du behöver:
2dl Szechuankoncentrat
1-2 pressade vitlöksklyftor
2dl vatten
2tsk potatismjöl
Gör så här:
Vispa ihop szechuansås, vitlök, vatten och potatismjöl i en liten kastrull. Ge såsen ett uppkok precis före servering.
tisdag 2 juni 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar