En av de riktigt populära och smaskiga recepten som återkommer på Norra Älvsborgs Länssjukhus är rotsaksgratängen. En rejäl och mättande rätt som inte saknar i krämighet och som dessutom är en fröjd av lätthet att tillaga. Det här är ett obearbetat storköksrecept, ingredienserna är ibland märkta med det märke de använder. Ostcreme kan man göra själv och rotfruktsstrimlor lämnas till den individuella kockens fantasi.
Det här behöver du: (6 port)
780g [ca. 8st] potatis, Alström
90g [3/4st] purjolök
7.2g [1krm] salt, fint m. jod
0.6g [1krm] svartpeppar, mald
210g [ca. 1dl] ostcreme, stark, LJUVA
180g ca. 1dl] vispgrädde 40% fett
330g [3dl]mjölk 3% fett
48g [1dl] gratängost, Lindbl.
360g rotfruktsstrimlor
210g rökt, tärnat fläskkött
12g [5tsk] maizena
Gör så här:
Skiva potatisen i 4mm skivor.
Fördela potatis, lök, skinka & rotsaker i smort bleck. Krydda.
Rör ut ostcreme m grädde, mjölk, gratängost och maizena.
Häll blandningen över.
Grat i ugn combi 180 grader till att börja med, övergå sedan till stek.
Total stektid, 1-1,5 tim.
Komentar.
För mig har det fungerat mkt bra att sätta formen i mitten av ugnen, köra på ovan och undervärme en 20-30 minuter och sen byta till undervärme m. grill om ugnen har det. Som med alla gratänger är provstickan din bäste vän. Det jag hade svårast för i början var mängderna. Då allt anges i vikt, vilket är naturligt i storköksmiljö. Jag skall slänga in en måttredigering här senare. Edit: Gjort.
Serveringsförslag:
Till råkost innehållande vitkål, exempelvis pizzasallad.
tisdag 2 juni 2009
Rotsaksgratäng m. Skinka
Etiketter:
gratäng,
lättlagat,
mat,
recept,
rotfruktsgratäng,
rotsaksgratäng,
storkök
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar