Det här är ett recept på gulasch som är saxat ur KOK RF2, (M7750-791101, A14)
Det är väldigt gott och matigt. Enkelt och hyfsat snabblagat. Kort och gott en kompromiss med riktig gulyás, man använder bland annat tomatpure istället för tomater och underlättar råvarutillgång genom att hoppa över brödkummin helt och hållet. Något den individuelle kocken kanske väljer att frångå.
Det här behöver du: (1 port)
150g benfritt gris- el nötkött
200g potatis
150g morötter
30g gul lök
25g palsternackor
200g vitkål
10g stekfett
1.5dl vatten
1msk tomatpuré el ketchup
Salt, vitpeppar, paprikapulver
Så här gör du:
1. Om griskött används svålas det först. Putsa och skär köttet i tärningar (3x3x3cm) och bryn det i stekplåt (motsv) i hälften av stekfettet.
2. Skala potatisen och skär den i 1cm tjocka skivor.
OBS! Förvara den i kallt vatten under tiden så den ej mörknar.
3. Ansa grönsakerna och skär dem i bitar (ca 3x3x3cm). Skala och hacka löken. Bryn grönsakerna i resterande stekfett.
4. Varva kött, grönsaker och potatis i en kittel. Krydda mellan varven.
5. Häll över vatten så att potatisen täcks, sätt till tomatpurén. Låt koka i (ca 45min) eller tills köttet är mört och potatisen mjuk. (Edit: Jag rekomenderar en något längre koktid personligen. När köttet riktigt faller isär, då är det färdigt!)
OBS! Rör mycket försiktigt i grytan så att potatisen inte mosar sig.
6. Smaka av.
Servering:
Potatisen kan serveras separat som kokt potatis. Mjuk bröd och en kall öl.
Kommentar:
Det här är långt ifrån den traditionella ungerska gulyás som många strävar efter, med hiskeliga koktider, specifika paprikasorter och ett helt batteri av olika variationer som är mer eller mindre riktiga. Jag skulle nästan vilja kalla det här för pörkölt om det inte vore så att man bryner kött och grönsaker separat. Något som inte heller är ett måste. FMV kallar det gulash, och duger det åt HMS Konungen så duger det åt mig!
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar